Olympiakrapula paranee ulkoilemalla

Olympialaiset on nyt kilpailtu ja Suomen joukkue suoritti urakan ihan kiitettävän arvoisesti. Tuomisina on kultaa, hopeaa ja roppakaupalla pronssia! Monelle urheilijalle kisat olivat myös pettymys, joka varmasti kaivertaa jonkin aikaa. Usein urheilija on itsensä pahin kriitikko, mikä on hyvin ymmärrettävää. Silloin meidän penkkiurheilijoiden on hyvä muistaa oma roolimme ja kannustaa sekä kiittää panoksesta vielä kovemmin. Kiitos kaikki mahtavat urheilijamme!

Eräs asia kuitenkin aina jaksaa hämmästyttää. Nimittäin ne katkeran ja syyttelevän sävyiset uutisjutut ja analyysit mitalisaaliin niukkuudesta verrattuna vaikka muihin pohjoismaihin. Superlatiiveja ei säästellä ja syitä maalaillaan joka lähtöön. Tälläkin kertaa naukuminen alkoi jo ennen olympialaisten päätöstä. Viimeisten päivien kirkkaat mitalit olivat oiva näpäytys pessimisteille. Mutta kun kerran vertaillaan, niin muistutettakoon, että Tanska ja Islanti eivät napanneet yhtään mitalia. Raha ei todellakaan takaa kaikkea. Esimerkiksi Iso-britannian satsaa moninkertaisesti rahaa talvilajehin jopa Norjaan verrattuna, ei menestystä tunnu aina tulevan. Olympialaisten gloria suosii maita, jotka satsaavat supertähtiin. Maat joissa paukut pistetään joukkueurheiluun eivät mitalisateesta juuri nauti.

Tuloksista voi ainakin osin vetää sen johtopäätöksen, että Suomessa panostetaan joukkuelajeihin. Naisten jääkiekkojoukkue toi pronssia. Meiltä löytyy huipputason miesten lentopallo- ja koripallojoukkueet, joista vaikka Ruotsi ja etenkin kultarohmu Norja voi vain haaveilla. Se kertoo toisenlaisesta painotuksesta ja ehkä myös kulttuurista. Yksilölajeissa norjalaiset pärjäävät, mutta eipä heitä joukkuelajeissa juuri nähdä. Itse pidän joukkuemenestystä erityisen arvokkaana ja joukkueurheilun edellytyksiä pitää myös painottaa. Yksilöurheilu on toki hieno asia, mutta näkisin, että olisi suotavampaa, jos yritykset ottaisivat isomman roolin yksilöiden taloudellisessa tukemisessa.

Harjoitteluolosuhteita monille lajeille, kuten jäärata pikaluisteluun tai vaikka sisävelodromi pyöräilijöille tulisi rakentaa mahdollisimman pian. Myös uudet lajit, kuten vaikkapa Roller derby, houkuttelee ihmisiä liikunnan pariin, joten olisi hyvä pitää huolta, että liikuntatiloihin satsattaisiin tarpeeksi. Edes täällä Helsingissä investoinnit eivät ole kasvaneet asukasluvun kanssa samaa tahtia. Liikuntajaosto lausui evästeensä tästä epäkohdasta mm. tämän vuoden tulosbudjetiin liittyen.

Aikaiset aamuherätykset ovat nyt ohi, joten olo jää hieman haikeaksi ja tyhjäksi. Olympialaisten seuraaminen on vaan niin antoisaa. Pitänee lähteä lenkille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s