Paperittomista

Helsingin kaupunginvaltuuston kokous venyi eilen tämän vuorokouden puolelle. Syynä oli paperittomien terveydenhuoltoa koskeva keskustelu. Äänestin sen puolesta, että Helsingissä laajennetaan sosiaali- ja terveyspalvelut myös paperittomille. Puoltaminen perustuu ennenkaikkea siihen ajatukseen, että ennaltaehkäisy on paras keino hoitaa kaikkien kaupungissa olevien terveyttä ja siihen, että se on eettisesti oikein.

Aihe on herättänyt paljon tunteita ja liikkeellä on ollut myös väärää tietoa, kuten paisuteltuja lukuja menojen kasvusta, sekä arvailuja, että tällä nyt hyväksytyllä päätöksellä lisätään Helsingin vetovoimaa paperittomien joukossa. Virkamieskunnan arvion mukaan SOTE-menot kasvat noin 200 000€. Paperittomia tulee myös koskemaan normaalit palvelumaksuvelvoitteet. Summa vastaa noin promillen kolmasosaa kokonaismenoista. Se on halpa hinta inhimillisyydestä. Kukaan ei tule känniin kulauksesta kaljaa.

No tuleeko Helsingistä nyt vetovoimainen? Riittää,  kun katsoo ulos ikkunasta näin marraskuun viimeisenä päivänä. En itse usko siihen, että kukaan hakeutuisi tänne pelkästään sen vuoksi, että tarjolla on terveydenhuoltoa. En myöskään usko, että kukaan sen enempää jää Helsinkiin tästä syystä. Paperittoman, kuten kenen tahansa elämässä, on tärkeämpiäkin asioita, kuin varautuminen sairastumiseen. Lisäksi useissa Euroopan maissa on käytössä vastaavanlaisia palveluja paperittomille, eikä niissä ole näyttöä menojen rajusta kasvusta. Myöskään argumentit jotka viittaavaat turvallisuusuhkiin, puutteellisiin rekistereihin tai yhdenveraisuuden vaarantumiseen, eivät mielestäni pidä vettä laajemmassa tarkastelussa.

Tämä siksi, että kaupungissa tulee aina olemaan niitä, jotka ovat pudonneet syystä tai toisesta väliin. Sitä ei mikään yritykset rekisteröidä tai valvoa pysty täysin ratkaisemaan. Riskit sen sijaan ovat aina olemassa. Riskit, jotka voivat realisoitua epidemioina, jos hoitoa anneta. En halua, että riski sairastua tuberkuloosiin tai muihin tartuntatauteihin kasvaa kaupunkilaisten keskuudessa. Tätä voidaan osaltaan ehkäistä takaamalla usein elämän laitapuolelle joutuneiden paperittomien terveyspalvelut. Helsinki teki tänään(!) järkevän ratkaisun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s