Helsinki laajenee meren rannoilla – vesiliikenteen tulisi pysyä mukana

vesireitteja

Hahmotelma laivareitistä

Helsingin kasvaessa kovaa vauhtia erityisesti merellisillä alueilla, olisi hyvä pohtia miten voitaisiin kehittää vesiliikenteen roolia kaupunginosien välisessä liikenteessä.

Koska Helsinki on niemi, josta lähtee ulokkeita moneen suuntaan, jää alueiden väliin usein pieniä kaistaleita merta. Siirtyminen esimerkiksi Kalasatamasta Hakaniemeen vaatii kiertämisen Suvilahden kautta. Vastaavasti Suomenlinnaan pääsee vain kauppatorilta ja kesän hellepäivinä liikenne on toisinaan jopa pahasti ruuhkautunut. Kaupungin toisella laidalla tilanne on samansuuntainen. Merisatamasta lähtee linjalaivat Pihlaja- ja Uunisaareen, mutta jos on liikkeellä vaikka Lauttasaaresta, on melko pitkä rasti vääntäytyä ensiksi Merisatamaan, jos haluaa viettää päivän Pihlajasaaressa.

Mielestäni kaupunki voisi selvittää, voitaisiinko perustaa koko Helsingin niemen kiertävä laivareitti, jolla olisi useita pysähdyspaikkoja. Mitä linja maksaisi ja miten kaupunkilaiset siihen suhtautuvat? Uskoisin, että kesäkuukausien aikana toimiva laivaliikenne lisäisi kaupunkilaisten mahdollisuuksia nauttia merellisistä maisemista ja helpottaisi liikkumista eri kaupunginosien välillä. Merellinen laivareitti voisi olla osa julkista liikennettä, jota operoisivat, kuten tähänkin saakka, yksityiset yritäjät. Etelähelsingin saarien osalta liikennöintisopimukset ovat voimassa vuoden 2020 kauden loppuun. Kun nykyisten sopimukset tulevat pykälään, pitää laajennuksesta viimeistään käydä perusteellinen keskustelu. Sitä ennen voitaisiin miettiä olisiko hyödyllistä järjestää uusi kilpailutus niemenympärysreitille. Esimerkiksi kerran tunnissa lähtevä Seurasaari-Kalasatama -linjalaiva n. 10 pysähdyslaiturilla toisi uuden ja viihtyisän lisän Helsingin kesäliikenteeseen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Helsinki laajenee meren rannoilla – vesiliikenteen tulisi pysyä mukana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s