Yksinasuvaan sijoitettu euro poikii takaisin moninkertaisesti

Vaaleihin on aikaa tasan viikko. Lähden kohta Hakiksen torille jakamaan vaaliesitettäni ja puhumaan ihmisten kanssa. Kuluneen viikon aikana tehty katukampanja on ollut antoisaa, mutta myös aika rankkaa. Moni on kertonut minulle huoliaan tai tullut muuten vain juttelemaan. Olen heiltä tiedustellut, että asuvatko he yksin, ja mitä kokemuksia heillä on yksinasumisesta Helsingissä. Monet ovat iloisia, että joku kehtaa asiaa tuoda esiin, vaikka ovatkin todenneet, että kyllä he pärjäävät, sillä ovat tottuneet pitämään itsestään huolta, vaikka tiukkaa on. Eräs mies kurvissa otti flaijerini ja nopeasti sen lukaistuaan kiivastui, repäisi lapun kahtia ja totesi, että “suomalaisten ei pitäisi asua yksin, sillä olemme heimokansaa.” En kerennyt kissaa sanoa, kun hän jo paineli tiehensä. Olen hänen kanssaan täsmälleen samaa mieltä siitä, että ihminen tarvitsee kumppanin tai ainakin kattavat ihmissuhteet, jotta elämä olisi hyvää. Kaikilla ei kuitenkaan ole niin hyvä tuuri, että kumppania tai omanhenkisiä kavereita löytyisi. Vastikään kaupunkiin muuttaneilla voi olla vaikeaa ja eläkeläiset ovat usein leskiä. Eronneitakin on. Yksinasuvat ovat kaikenkaikkiaan varsin monenkirjava joukko.

Pidän oikeastaan monia yhteiskuntamme kipuilun, kuten syrjäytymisen, päihde- ja mielenterveysongelmien alkusyynä nimeomaan sitä, että yksinasuvat on ajettu tilanteeseen, missä köyhyys ja kädestä suuhun eläminen on arkipäivää. Saattaa olla mahdollista, että osaltaan jopa rasismin ja muukalaisvihan kasvu juontaa juurensa siihen, että yksinasuvat unohdetaan päätöksenteossa. Jotkut purkavat ahdistustaan esim. maahanmuuttajiin, koska näkevät heidät uhkana omalle jo valmiiksi heikolle tilanteelleen.

Lakien valmistelussa pitäisi tehdä aina kattavat arvioinnit siitä, mitkä vaikutukset niillä kulloinkin on yksinasuviin. Jos korjaisimme yksinasuvien asemaa, välttyisimme pitkällä tähtäimeltä monilta ongelmilta ja inhimilliseltä kärsimykseltä. Pitäisi varmaan myydä aihe päättäjille säästönäkökulmalla, mutta tutkimustietoa on saatavilla varsin vähän.

Nämä ovat kuitenkin kuntavaalit, joten tavoitteeni yksiasuvien aseman parantamiseksi kuntatasolla on pähkinänkuoressa seuraavat:

1) Asuntopolitiikka: Helsingissä pitää pyrkiä alentamaan nimenomaan pienien, yhdelle hengelle sopivien asuntojen suhteettoman suuria hintoja ja vuokria. Jos tämä onnistuu, sillä on välittömät vaikutukset kansantalouteen ja ihmisten hyvinvointiin. Tuloksia voidaan saavuttaa lisäämällä oikean kokoisten asuntojen tarjontaa. Kaavoituksessa on pidettävä huoli, että rakennamme pian paljon yhdelle hengelle sopivia asuntoja. Yksinasuminen on kaupungistumiseen kuuluva ilmiö, johon on vastattava. Se toteutuu joko asettamalla rakentajille tonttien luovutusehtoja tai vapauttamalla rakentajat kokonaan sääntelystä. Kumpi keino valitaankin, kehitystä on seurattava tarkoin. Itse olen taipuvainen sääntelyyn, missä yhden hengen tarpeita vastaavia asuntoja yksinkertaisesti pistetään ehdoksi tontin luovutukselle. Vapaat kädet rakentajilla voi johtaa ei toivottuun kehitykseen, missä tietyille alueille rakennetaan vain yhdenlaisia asuntoja. Tämä voi lisätä asuinalueiden eriytymistä, mikä ei ole toivottavaa.

2) Sosiaalipolitiikka: Helsingissä on pyrittävä ehkäisemään yksinäisyyttä tarjoamalla aktiivisesti tietoa ja kannustaa osallistumaan kunnan liikunta, harrastus ja kulttuuritoimintaan. Etsivän nuorisotyön ohelle pitäisi kehittää kunnallista etsivää aikuistyötä, jolla tavoitettaisiin ensisijaisesti erityisesti eläkeläisiä ja vastikään työttömäksi joutuneita. Olisi tärkeää saada nopea koppi myös niistä aikuisista, jotka ovat riskissä syrjäytyä työttömyyden takia. Osallistaminen yhteisön toimintaan on parasta lääkettä, jolla pidetään yllä hankalaan tilanteeseen joutuneen ihmisen omanarvontuntoa ja kokemusta kuulumisesta yhteiskuntaan. Näen tässä ison roolin kolmannella sektorilla, jonka toimintaa on tuettava.

Yksinasumisen kaikkia ongelmia ei tosin ratkaista kuntatasolla. Tarvitaan lakimuutoksia.

Siksi pidän melua tunnetuista mittakaavahaitoista. Elämme digiaikaa, joten elämisen kustannusten pitäisi perustua puhtaasti aitoon kulutukseen. Erityyppiset perusmaksut esim. netti tai sähkölaskuista pitäisi poistaa, sillä ne osuvat kovemmin yksiasuviin. Lisäksi mm:

 • Kotitalousvähennykset on annettava yksinasuville korotettuina. Nykyään pariskunnan molemmat osapuolet voivat tehdä vähennykset omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.
 • Lainvalmistelua on kehitettävä siten, että se ottaa aina huomioon vaikutukset myös yksinasuviin.
 • Jonkinlaisia verohelpotuksia, joilla tuettaisiin yksinasuvia, voisi suunnitella.

2 kommenttia artikkeliin ”Yksinasuvaan sijoitettu euro poikii takaisin moninkertaisesti

 1. Hei!
  Kiitos, että olet yksinasuvien ehdokas. Olen itseni ”yksinhuoltaja”😁, talous on usein tiukoilla, asuminen maksaa Helsingissä.
  Olen myös maalta kotoisin, luonto on minulle tärkeä hiljentymisen ja energisen uusiutumisen paikka.
  Ymmärsinkö oikein, että maahanmuuttajat, erilaiset vähemmistöt eivät sinua säikäytä, vaan olet osaltasi valmis tuomaan heidänkin asiat esille kunnallisessa päätöksenteossa.
  Aion äänestää vihreitä, päätös ehdokkaasta on vielä tekemättä. Tsemppiä vaalityöhön.

  Tykkää

  • Hei Jukka,

   Kiitos viestistä ja kannustuksesta! Olen tosiaan hyvin avaramielinen. En pelkää erilaisuutta ja mielestäni kaikilla on täysi oikeus elää omannäköistä elämää. On kuitenkin myös tärkeää, että me täällä Suomessa toimimme yhteiskunnan lakien mukaan pitäen huolta mm. tasa-arvosta. Jos asioita tai lakeja halutaan muuttaa, pitää se tehdä demokraattisten keinojen kautta. Pyrin ottamaan kaikki ihmiset huomioon, myös maahanmuuttajat ja pakolaiset, vaikka vaalikampanjassani painotankin yksinasuvien asiaa. Se on valikoitunut kärkiteemakseni sen vuoksi, että olen asunut lähes koko aikuisikäni yksin, ollut ulkomailla ja muuttanut usein uuteen ympäristöön, missä sosiaaliset suhteet on pitänyt rakentaa alusta. Koen, että minulla on tuntumaa niihin asioihin, missä nykyajan yksinasuva kaupunkilainen elää. Katsotaan miten kamppanja onnistuu herättelemään muitakin tarttumaan asiaan!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s