Mitä voimme tehdä terveysmenojen suitsimiseksi?

Hallituksen SOTE sekoilu valinnanvapauden kanssa tulee päättymään hallituksen kannalta surullisesti ja se on pelkästään hyvä asia. Vaikka SOS tripletti kovasti yrittää harhauttaa, niin kansalaisen niskakarvat ovat jo nouseet pystyyn. Tulokset nähdään kuntavaaleissa.

 Jos SOTE aiheuttaa allergiaa sen monimutkaisuuden vuoksi, kannattaa sinnitellä ja vilkaista ainakin tämä 20min video, jossa HUSn toimitusjohtaja Aki Linden tiivistää valinnanvapauden sudenkuoppia. Suosittelen vahvasti. 

Kaikista yrityksistä huolimatta hallituspuolueet eivät ole onnistuneet selittämään mitä aitoa hyötyä valinnanvapaudesta on. On vain hoettu, että onhan se kiva, kun saa itse valita. Siis valita mitä? Mistä se potilas tietää mikä hoito on paras? Eikö lääkäriin mennäkään saamaan asiantuntijapalvelua? Kenellä on potilaana kompetenssia arvioida, että täällä hoito on parasta? Milloin terveydestä tuli fiiliskysymys? Vai onko kriteeristö, millä asiakas sen valinnan tekee, kenties mainosesitteiden kiiltävä ulkoasu tai nätit videot? Mielestäni on sairas ajatus, että maksaisimme vielä laajemmin julkisista varoista terveyspalveluja, kun samaan aikaan nämä palveluntarjoajat mainostavat itseään kalliilla haaliakseen lisää asiakkaita. Onko meillä varaa syytä rahaa terveysbisnesten mainontaan? Todellista veroeurojen tehokäyttöä. Kun tuote mitä he myyvät on terveys, onko mitään käärmejuomaa, mitä nämä eivät pyrkisi asiakkailleen kaupittelemaan? Intialaisen sananlaskun mukaan mikään ei ole vaarallisempi kuin köyhä lääkäri.

Olen kotoisin Kuhmosta, mutta asun Helsingissä. Valinnanvapaus voisi jopa olla ihan kiva täällä Etelä-Suomessa, kun on aidosti varaa tehdä niitä valintoja. Havukka-ahon Konstalle se taas ei tarkoita yhtään mitään. Hänellä tuskin tulee olemaan valinnanvapautta, sillä rohkenen epäillä, että Kuhmoon nousisi useita SOTE-keskuksia, joista Konsta voisi valita.

On siis tärkeää, että äänestäjät lähettävät selkeä EI viestin SOSn kaavailuille näissä kuntavaaleissa. Säästämme pitkän pennin torjumalla kokoomuksen keittämän sopan. Yritykset myydä valinnavapauden harhaa osoittaa piittaamattomuutta kansalaisten terveydestä. Näyttää siltä, että vain bisnes on tärkeää.

thermometer-1539191_1920

Turhien lääkkeiden käyttö on iso menoerä, josta tulisi pitää isompaa meteliä kaikilla politiikan tasoilla.

On tietenkin syytä todeta, että meidän on tehtävä jotain, millä saamme terveydenhuollon kasvavia menoja suitsittua. Huoltosuhteemme heikkenee kovaa vauhtia ainakin vuoteen 30 saakka, jonka jälkeen kulujen kasvu hidastuu. Siihen on kuitenkin aikaa, joten on tehtävä kaikki voitava jo nyt. Ensimmäinen elementti on määrätietoisesti vähentää lääkkeiden käyttöä. Upotamme yli miljardin julkisia varoja lääkkeisiin tukien muodossa. Tämä kehitys on käännettävä toiseen suuntaan. Tässä on tärkeä rooli yliammatillisella (proviisorit, hoitajat ja lääkärit) yhteistyöllä ja lääkäreiden vastuun korostamisella.

Toiseksi on tehtävä määrätietoinen strategia, jolla pyritään torjumaan terveyshaittoja. Ennaltaehkäisy tulee olemaan keskeinen osa kunnille jäävää työtä. Se tarkoittaa, että rahat on käytettävä ihmisten elintasosairauksien torjuntaan tukemalla liikuntaa ja terveellisiä ruokailutottumuksia. Erityisesti lasten ja nuorten sekä seniorien liikuntaa on tuettava. Kun liikunnan ilo tulee osaksi elämää jo nuorena, kantaa se läpi elämän karikoiden aikuisenakin.

Vanhustenhoidon ja erityisesti kotihoidon tilanne on hälyttävä. Vaikeudet tulevat vain kasvamaan tulevina vuosina tuon mainitun huoltosuhteen heikkenemisen seurauksena. Hoitotyön ammattilaiset nääntyvät kiireessä. Lähes jokainen on harkinnut alan vaihtoa. Nyt vaaditaan ratkaisuja laatikon ulkopuolelta. Tarjoan ratkaisuksi, että Suomessa voitaisiin laajentaa kutsuntoja ja siirtyä sukupuoleen tai uskontokuntaan katsomatta kaikkia koskevaan yleiseen kansalaispalvelukseen. Tämä olisi paitsi tasa-arvoista, myös aito ja inhimillinen tapa parantaa vanhusten hyvinvointia. Palveluksessa voisi sitten peruskoulutuksen jälkeen valita oman halun ja kiinnostuksen mukaisesti joko armeijan tai siviilipuolen tehtävät. Siviilipuolen tehtävissä työt koostuisivat isolta osin SOTE puolen tukitehtävistä. Tällä tavoin voitaisiin lievittää vanhustenhoidon ongelmia. Nämä päätökset kuuluvat eduskunnalle, mutta jos joku niitä haluaa viedä eteenpäin, on hänellä tukeni.

Tässä sote asiassa oikeisto yrittää maalata kuvaa valtavista ongelmista siellä, missä niitä ei eurooppalaisittain verrattuna juuri edes ole. On täysin vastuutonta luoda mielikuvia jostain heikkotasoisesta terveydenhuollosta, jotta voidaan uittaa sisään äärikaupallisia malleja, joilla kupataan verovarat ylikansallisten jättien taskuihin. Monessa asiassa suhtaudun vasemmiston kritiikkiin varauksella, mutta tässä asiassa he ovat täysin oikeassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s