Avataan lisää tiloja harrastuksille

Yhteistoiminta ja yhteisöllisyys on muuttunut digitaalisella aikakaudella. Toiminta on siirtynyt verkon kanaviin ja puhutaan myös digitaalisesta heimoutumisesta. Ilmiöstä missä jokin yhteentuova teema kokoaa ihmiset keskustelemaan eri foorumeille. Usein nämä heimot ovat todella joustavia ja saattavat muodostua vaikka jonkin yksittäisen nettimeemin ympärille vain hajotakseen nopeasti. Verkko on siis hyvä tuomaan ihmisiä yhteen, mutta samalle se myös sirpaloittaa ja hajottaa jo muodostuneita heimoja. Nettiryhmään on helppo tulla ja aivan yhtä helppo sieltä on nostaa kytkintä.

Miten tämä risteää kaupunkipolitiikkaan?

Monet digitaaliset heimot ovat myös paikallisia. Niitä on Helsingissäkin. Leimallista niile on se, että perinteiset yhdistystoimintaan liittyvät kokoustamiset ja niihin liittyvä muodollisuus tuntuvat vierailta. Byrokratia koetaan raskaaksi ja yhdistystoimintaan liittyvä virallisuus on nykyajan urbaaneille heimoille ajanhukkaa. Olisi kuitenkin suotavaa, että myös sellaiset toimijat, jotka eivät halua järjestäytyä tiukasti voisivat saada tukea kaupungilta. Tässä voisi olla paikka laventaa kaupungin tilavuorauksen linjoja. 

Helsingissä on valtavasti tyhjiä tai vähällä käytöllä olevia tiloja. Olisi hyvä tuoda mahdollisimman moni hyödyntämätön tila kaupunkilaisten ja eri yhteisöjen käytöön. Erityisesti kaivattaisiin sellaisia tiloja, joiden kunto soveltuisi paremmin hieman sotkuisempiin harrastuksiin, kuten erilaisiin taideprojekteihin.

Helsingin kaupungin Tilat avoimeksi -kokeiluprojekti oli käynnissä viime talvena. Sen tuloksena syntyi mm Stadin Tilapankki -palvelu, joka pohjaa RESPA rajapintaan. RESPA on jo käytössä esim. Kirjastojen Varaamo -palvelussa. Tämä kehitys on erittäin tervetullutta! Digitaalisten varauskanavien lanseeraus paitsi nostaa tilojen käyttöastetta, myös parantaa tiedotusta ja helpottaa varauksien tekemistä. Se on lisäksi kustanustehokasta ja jatkaa sitä trendiä, missä monenkirjavista järjestelmistä siirrytään yksikanavaiseen malliin. Tilatarjontaa pitää nyt laajentaa näissä palveluissa.

Nyt kun käyttöaste voi uusien työkalujen avulla nousta, kaupungilla on mahdollisuus tarkistaa myös vuokrapolitiikkaa. Tiloja on vuokrattu omille toimijoille kustannusperusteisesti ja ulkopuolisille markkinahintaan. Ehdotan, että kaupunki kehittää uuden vuokrausmallin, jossa pyritään takaamaan se, että vähävaraiset ja löysästi organisoituneet tahot voivat saada tiloja käyttöön edullisesti. Suomeksi: kaupungin pitäisi pudottaa hintoja aivan merkittävästi. Nykyinen esim. nuorisotalon kokoushuoneen 30€ tuntivuokra on edelleen liian hintava. 

Alennetaan vuokria ja laajennetaan tarjontaa, jotta mahdollisimman moni urbaani heimo voisi kokeilla lähtisikö yhteistoiminta lentoon muuallakin kuin netin syövereissä. Yhdessä tekeminen on kuitenkin paras keino torjua sosiaalista eristymistä ja yksinäisyyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s