Ryhmärakentajat kaipaavat tukea!

Kaupungissa tarvitaan kaikki mahdolliset keinot käyttöön, jotta asuntopulaan voidaan aidosti vastata. Vain uudet asunnot voivat helpottaa kasvupaineita, joten rakennushankkeita on saatava liikkelle.

Eräs viimeaikoina yleistynyt tapa on ryhmärakentaminen. (ks. myös ryhmärakennuttajat ry.)  Se on uusi toimintamalli (jolla on kuitenkin pitkä historia) rakennuttaa taloja yksityisten ihmisten voimin. Rakennusmuodossa mennään yhteisöllisyys edellä. Osallistuja pääsee itse suunnittelemaan oman kotinsa. Rakentamismuotoa säätelevä laki tuli voimaan v.2015. Uuteen malliin on ladattu paljon muitakin positiivisia odotuksia, mutta käytännöt ovat olleet vaihtelevia.

Lehdistä olemme saaneet viimeaikoina usein lukea, kuinka varsikin julkisten hankkeiden budjetit ja aikataulut paukkuvat rajusti yli. Nämä pettymykset ovat jo enemmän sääntö kuin poikkeus, ja voisi nuivasti todeta niiden olevan jo osa rakentamisen kulttuuria. Tämä on myös valitettavasti mahdollista ryhmärakentamisen kohdalla.

Helsingissä on esimerkkejä, joissa ryhmärakentaminen on lähtenyt käyntiin suurin odotuksin, mutta matka omaan kotiin on koitunut rakennuttaville tahoille varsinaiseksi iisakin kirkoksi. Kustannukset ovat nousseet jopa niin korkeiksi, että uudet kodit on täytynyt laittaa samoin tein myyntiin. Perheet ovat myös joissain tapauksissa joutuneet muuttamaan keskeneräiselle työmaalle. Avainasemassa olevat rakennuskonsultit ovat saattaneet lyödä hanskat tiskiin kesken hankkeiden. Työmaat ovat seisoneet, kun rahat on loppuneet kesken ja kiistoja selvitellään oikeudessa. Hankkeiden joutuessa ongelmiin, on naapurisopu koetuksella. Hierarkiassa sinkut ja parit joutuvat antamaan tilaa perheellisille. Hankkeet ovat valmistuneet pahasti jäljessä aikataulusta.

Tuomas Rantanen teki kiinnostavan avauksen liittyen ryhmärakentamisen tukemiseen julkisen lainantakauksen muodossa. Ajatus on hyvä! Lainan saanti on vaikeaa keskeneräisille työmaille, ja vaikka ihannetilanne olisi tietenkin se, ettei budjetit ylittyisi, olisi tärkeää pitää huoli siitä, että keskeneräiset hankkeet saatettaisiin vietyä loppuun. Julkinen tuki toisi ryhmärakennuttajille varmuutta ja toimisi epäilemättä myös kannustimena lähteä toteuttamaan omaa unelmaa kaupunkiympäristössä. Tästä olisi tarpeellista käydä keskustelua.

Nostaisin esiin vielä muutaman seikan, joilla voitaisiin myös minimoida havaittuja riskejä paremmin.

Tärkeätä olisi tarjota ryhmärakentamisesta kiinnostuneille, tavallisille kansalaisille palvelua, josta he voisivat saada tietoa konsulttien ja urakoitsijoiden taustoista. Valitettavasti rakennusalalla toimii monenkirjavia tahoja, joiden bisneskuviot pöytälaatikkofirmoineen ja bulvaanikulttuureineen eivät ole omiaan herättämään luottamusta. Olisi myös rehellisten toimijoiden etu, jos luotettavat tahot voisivat esitellä työportfoliotaan yhdestä kanavasta. Alalla toimivat kyllä tuntevat toisensa, mutta miten on tavallisen omasta kodista unelmoivat kansalaisen laita?

On syytä pitää mielessä, että kansalaiset eivät ole rakennuttajina lainkaan samanlaisessa asemassa, joutuessa oikeudellisiin prosesseihin, kuin isot rakennusyhtiöt. Jos piikissä on jo reilusti ylittyneet rakennuskustannukset, monien kynnys lähteä vaatimaan oikeutta, voi olla varsin korkea.

Jos julkista tukea ryhdytään suunnittelemaan ryhmärakentamisen edistämiseksi, on ehdottoman tärkeää tuoda lainatakauksen tueksi tarpeeksi tukipalveluita. Ilman niitä, riskinä on, että julkisella tuella luodaan edellytyksiä harjoittaa toimintaa, jonka maksajina ovat ryhmärakentajat ja viimekädessä veronmaksajat. Rantasen ehdottama ryhmärakentamisen asiamies olisi tässä paljon vartijana. Hänen ammattitaitonsa varassa lepäisi monen ryhmärakentajan yöunet. Pidetään huoli, että tarjolla on sellaisia palveluita, joiden avulla rakennusalan kommervenkeistä vähemmän tietävä voisi luottavaisesti uskoa omiin unelmiinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s